Digestioa eta digestio-aparatua
Digestioa irentsitako elikagaiak (zeluala eta ehunek) asimilatzeko, mantenugaietan eraldatzeko izaten den prozesu kimikoa eta makanikoa.
Digestio-aparatua, prozesu horretaz arduratzen den organo multzoa da.
Digestio-prozesuan, hiru fase bereizten dira: Aho-fasea, Urdail-fasea eta Heste-fasea.
AHO-FASEA
Ahoan digestioaren lehen prozesu mekanikoak eta kimikoak gertatzen dira. Janaria murtxikatu egiten dugu eta listuarekin nahasten dugu. (Hortz-haginen eta mihiaren laguntzaz)
Ahoan listu guruinak ditugu eta horiek sortzen duten urinak, listuak, bi eginkizun betetzen ditu: 1 elikadura bolak sortu eta 2 almidoiak azukre bihurtu.
URDAIL-FASEA
Elikadura-bola faringean eta hestegorrian zehar urdailera iristen dira. Urdaileko paretak mugitzen hasten dira, janaria hor geratzen da momentu jakin batez. Urinen eta urdailaren mugimenduak eginez; proteinak eta karbohidratoak desegin egiten dira eta ore bihurtzen dira. Urdailaren beheko irteera, piloro izeneko balbula, itxita egoten da. Orea eginda dagoenean ireki egiten da eta heste meharrera igarotzen da.
HESTE FASEA
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina
Oharra: blogeko kideek soilik argitara ditzakete iruzkinak.